en aarhusianer ser... noget... RSS 2.0
# Wednesday, May 20, 2020

Jeg læser engang imellem EB.dk. Årsagen er simpel: de er hurtigst med nyhederne og oftest har de det meste med selvom det er skrevet både kludret og skørt. DR.dk kommer halsende efter med en lite-udgave der gået meget op i at være så objektiv som mulig. Man kan sige at EB har dybden fordi de ikke er bange for at træde nogle over manchetterne. DR mangler dybden fordi de skal please hele befolkningen.


Men EB har også massere af ubrugelige artikler. Fx artikler baseret på ingenting. Som fx den her https://ekstrabladet.dk/flash/dkkendte/kirk-i-krig-mod-knorr-er-det-overhovedet-bearnaise/8126910 med Nikolaj Kirk der gerne vil ha forbudt at Knorr bruger ordet 'bearnaise' til deres pulversjask. Og jeg må give ham ret. Det burde være forbudt at lukkrere på ord og betegnelser hvor produktet ligger milevis fra. Det sker desværre hele tiden. Var det her Frankrig så var Knorr blevet mobbet ud af en kollektiv befolkning der ville stikke Knorr en økonomisk flyveskalle efterfulgt af et spark i hovedet så Knorr røg ud over kanten. Sådan burde vi også gøre herhjemme – men som danskeren er flest, er vi bare ligeglade.

Min fordeling i beanaisesauce-statistikken er nok i retningen af 30 hjemmelavede bearnaiser pr 1 Knorr pulver-bearnaise. Kun når værten serverer pulver-bearnaise til udkogte kartofler og forstenet kød bliver jeg nødt til at få noget glidecreme til halsen for at få de petastaltiske bevægelser i halsrøret til at fungere. Og det er egentlig hvad Knorr pulver-bearnaise er for mig: smagsløst, fedtet glidecreme til halsrøret. Intet over. Intet under.


Knorrs svar til Nikolaj Kirk er til at grine af. De insisterer på at det er dem der har den rigtige bearnaise blot fordi den danske befolkning elsker den. Nåh! Med den antagelse så har kopister pludselig fået frit spil; hvis man fortrækker kopi-logoklodser så må det vel være de rigtige lego-klodser. Man kan sgu da ikke bare lave om på en definition blot fordi folk køber mere af en kopi-vare. Og problemet er jo nok i bund og grund ikke at folk og fæ fortrækker Knorrs bearnaise. Problemet er vel nærmere at ingen gider bruge tiden på at lave den rigtige bearnaise og så køber de bare en pulver-vare. Jeg føler mig ca 199% sikker på at hvis bearnaise var lige så let at lave som Knorrs pulver-pis-bearnaise så ville folk fortrække den rigtige fremfor Knorrs.

Og nu kommer twistet: rigtig bearnaise er hurtigere at lave end Knorrs pulver-lort. Der er bare ingen der ved det for folk har givet op når bare de hører ordet 'bearnaise'. Jeg kan lave en rigtig bearnaise der smager 1.000 gange bedre end Knorrs lort, på ca samme tid det tager at lave en Knorr – ca 20 minutter.

Essensen til bearnaisen skal du selvfølgelig ha. Jeg har ca en liter liggende i køleskabet som jeg selv laver – den holder i fem til ti år.

Essensen er simpel:

20 pillede skalotter

2 fed hvidløg

20 hele peberkorn

10 hele allehånde

5 hele nelliker

1 lauerbærblad

1 dusk persille

1 dusk kørvel

1 tommelfinger-stor klump peberrod (de der små bøtter med revet peberrod er fint)

lidt paprika

3/4 liter vin-eddike

1/2 liter estragon-eddike


Kør det hele ned i en gryde og kog det sammen med låg på indtil skalotterne er møre. Tag låget af og lad det hele koge ind til i alt 1 liter vædske. Si alle ingredienserne fra og hæld din nye bearnaiseessens på flaske.

Du har nu til ti års forbrug.

Ingredienserne kan være svære at opstøve i samme butik. Jeg løb Aarhus tynd første gang jeg ledte. Salling Super har dog det hele og jeg har også før lavet en omgang essens uden at have det hele med. Og du kan altid kompensere når du laver din sauce – fx hvis du ikke kan finde estragon-eddike så bare tag hvidvins-eddike og tilføj mere estragon til saucen når du når dertil.

Essensen kan også bruges til at lave en god mayonaise. Fremgangsmåden er den samme som nedenunder – men istedet for smør bruger du en anonym olie som fx Budget solsikkeolie eller Budget rapsolie. Bruger du rapsolie så gør dig selv den tjeneste også lige at købe en god rapsolie ved siden af og kom lidt af den i. Problemet er at mayonaise på god rapsolie bliver meget gennemtrængende og derfor skal der kun lidt i. Tilføj en skivs sennep og lidt citronsaft – så har du en god velfungerende mayo.


Saucen kan laves på 20 minutter:

Du skal bruge:

estragon – gerne plante-frisk og hakket (ellers tag Santa Maria)

cayennepeber

tre æggeblommer (fra plastbæger)

500gr smør


1. Smelt 500 gr smør.

2. Fratag vallen – den ligger som en hvid hinde i bunden (vallen skiller saucen så fjern så meget som muligt)

3. Sæt den klarede ghee (klarede smør) på køl – evt i fryseren i ca 5 til 10 minutter

4. imens pisker du 3 æggeblommer i en lille skål – gerne cylinderskål, med en håndmikser – evt en stavblender med piskeris

5. pisk i minimum 7 minutter til blommen er helt luftig og fast. Når du rører i den skal den forlængst lave streger i sig efter dit piskeris.

6. find din smør og hæld en minimal mængde (ca 2-3 spsk) ned i blommen mens du pisker lidt langsomere

7. lad smør og blomme emulgere og tilsæt lidt mere

8. hvis du hælder for meget smør ned eller smøret er for varmt vil saucen skille med det samme. der er mange gode råd til at redde en skilt bearnaise – det sker sjældent for mig og jeg har aldrig haft succes med at samle den igen

9. tilføj nu smør i en lind stråle (spaghetti-tykkelse) og sørg for at piskeriset kan nå følge med. saucen bliver nu helt blank og meget tyk.

10. når halvdelen af smøret er i tilføjer du, efter smag: 2 til 4 spsk essens, en omgang cayennepeber og estragone. cayennepeberen er for farvens skyld – en flot gylden gul.

11. smag til med fint salt (husk groft eller flagesalt kan tage tid at blive opløst i saucen så tilsmagningen er ekstra svær fordi du reelt set ikke kan smage salt før det er opløst).

12. pisk resten af smør i og smag jævnligt til med essens, salt, estragone og cayennepeber – alt efter behov.

Jeg har lavet over 30 bearnaise-saucer og tidsrammen oven over på 20 minutter er fint realistisk.


Bemærk at essensen er syre og at syren vil smadre emulgeringen kortvarrigt. Tilsæt derfor kun lidt essens af gangen da saucen i princippet skiller en lille del hver gang. Min egen hovedtanke er altid at jeg aldrig skal smage til med essens når jeg ikke har mere smør – så er løbet kørt for tilføjer jeg essens kan jeg ikke samle saucen igen med mere smør.


En bearnaisesauce kan ikke serveres varm. Det er umuligt da den vil skille. En bearnaisesauce er lunken og varmen i retten kommer fra kødet og tilbehøret. Det betyder også at når bearnaisesauce anrettes så undgå at lig bearnaise og andre varmt tilbehør side om side – smøret i bearnaisen vil simpelthen smelte fra og saucen vil skille. Det gør også saucen besværlig men til gengæld er smagsoplevelsen ren nydelse.

Du kan godt lave saucen i en gryde på omfuret istedet for en Rösti-skål men det er forålsløst da smøret er stadig er varmt fra smeltningen, og at du ikke vil kunne tilføje mange varmegrader førend saucen skiller. På komfur vil du også have en forsinket effekt – hvis saucen begynder at skille så er det allerede forsent at skrue ned da din gryde vil være op til et minut om at tabe temperatur mens bearnaisen skiller totalt på under 20 sekunder.

Jeg bruger aldrig komfur men udnytter smørets varme fra da jeg smeltede det.


Sidst jeg fik pulver-bearnaise var i 2005 hvor jeg manglede det som glidecreme til udkogte kartofler og kød der lignede forstenet elefanthud. Til det formål er Knorr fint. Men så stopper legen også der!


Forbyd gerne Knorr at kalde deres såkaldte bearnaise-sauce for bearnaise. Det har intet med hinanden at gøre. Og der er intet snobberri i at lave en rigtig bearnaise – mange vil fx også hade mig for at bruge el-pisker istedet for armmuskler. Men alle kan være med – det er bare de færreste der ved det!

Wednesday, May 20, 2020 11:52:05 AM UTC  #    Comments [0] -
bearnaisesauce | mad
Navigation
Archive
<March 2021>
SunMonTueWedThuFriSat
28123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Blogroll
About the author/Disclaimer

Disclaimer
The opinions expressed herein are my own personal opinions and do not represent my employer's view in any way.

© Copyright 2021
Oliver
Sign In
Statistics
Total Posts: 37
This Year: 13
This Month: 0
This Week: 0
Comments: 0
Themes
Pick a theme:
All Content © 2021, Oliver
DasBlog theme 'Business' created by Christoph De Baene (delarou)